امروز سه شنبه  ۷ آذر ۱۴۰۲

چرا باید برای کودکان داستان بخوانیم/ پیام سلامتی

امروز روز جهانی ادبیات کودک و نوجوان است. روزی که به ظاهر ساده است، اما می‌تواند تاثیر زیادی بر رشد تفکر فرزندان شما داشته باشد. در ادامه درباره اهمیت ادبیات بر شخصیت کودکان گفته‌ایم.

 به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی جمعیت هلال‌احمر؛ امروز روز خوش‌آیندی است، روز جهانی ادبیات کودک و نوجوان. امروز البته ما درباره اهمیت تاثیر ادبیات بر شخصیت کودکان می‌گویم. این که کودکی که با داستان‌های کودکانه آشناست، چه چیزهایی را به دست می‌آورد.

این ادبیات بااهمیت

 شما به عنوان والدین باید بدانید که داستان، نقش مهمی در رشد و پیشرفت کودکانتان دارد. هر شخصیت داستانی، می‎تواند پنجره جدیدی پیش روی کودک شما باز کند؛ پنجره‎ای که می‌تواند آینده کودکتان را تغییر دهد.

افزایش اعتماد به نفس

فرزند شما که کتاب می‌خواند از اعتماد به نفس بیشتری، نسبت به هم‎سالانش برخوردار است. کتاب خواندن پیشرفت تحصیلی فرزندتان در مدرسه را افزایش می‎دهد؛ کتاب خواندن باعث می‌شود، فرزندتان، در فعالیت‌‎های کلاسی بیشتری شرکت کند. با خواندن داستان‌ها، فرزندتان، می‌فهمند که کجای این جهان ایستاده‌اند و چه نقشی را می‌توانند به عهده بگیرند؟ داستان‌ها زندگی را به فرزندانتان نشان می‌دهند. آن‌ها از طریق داستان‌ها می‌فهمند که زندگی مردم در نقاط مختلف دنیا چگونه است؟

زبانی که می‌آموزند

اگر می‌خواهید بهترین دوست کودکتان باشید، او را با کتاب خواندن آشنا کنید. داستان‌ها بهترین راه برای وارد شدن به دنیای زیبا و رازآموز، کلمات است. با داستان‎هاست که آن‌ها ایده‌های جدید پیدا می‌کنند. کتاب‌ها نقش پررنگی در شکل‌گیری زبان در کودکان دارد. نقش کتاب در پرورش زبان و یادگیری به هیچ سنی محدود نمی‌شود. کتاب، نقش خودش را به هر طریقی ایفا می‌کند؛ یعنی از کتاب‌های تصویری که برای خردسالان مناسب‌اند گرفته تا رمان‌های نوجوانان که پیچیدگی‌های بیشتری دارد، آموزش زبان به هر شکلی، اتفاق می‌افتد.

آموزش، آموزش و آموزش

داستان‌ها به بچه‌ها کمک می‌کنند تا مفاهیمی مانند شکل، اندازه، فضا و رنگ را بهتر یاد بگیرند و چیزهایی مثل بالا و پایین، بیرون و درون، اعداد و اسم اشیاء را بیاموزند. کودکان می‌توانند از طریق داستان‌ها از وظایف و کارهای روزمره آموزه‎های مفیدی بیاموزند؛ کارهایی مثل نحوه مسواک زدن دندان‌ها، مراقبت از حیوانات، تمیز کردن و چگونگی مرتب کردن خانه و حتی آماده کردن غذا، اما این‌ها فواید اولیه داستان برای کودکان است. داستان‌ها می‌توانند مفاهیم کاربردی و پیچیده‌تری را نیز به بچه‌ها بیاموزند. کودکان و نوجوانان مفاهیمی مثل «اهمیت قائل شدن برای به اشتراک گذاشتن چیزی با دیگری»، «گذر زمان» و «دلسوزی برای دیگران» را از طریق کتاب‌ها فرا می‌گیرند. قصه‌ها به کودکان می‌آموزند، برای مواجه با سختی‌های زندگی، آماده شوند. در زندگی هر یک از ما مشکلاتی وجود خواهد داشت. خواندن کتاب به بچه‌ها می‌آموزد تا در مقابل آسیب‌های زندگی و چیزهایی مثل مشکلات خانوادگی، طلاق، یا مواجه با فقر و گرسنگی مقاوم‌تر باشند.

 قصه‌هایی که درباره زندگی واقعی هستند، می‌توانند دید بچه‌ها را نسبت به تجارب خودشان در زندگی گسترده‌تر کنند و به آن‌ها نشان دهند دنیا بزرگ است و زندگی برخی از افراد بسیار متفاوت با زندگی خودشان چگونه است؟ اما یادگیری به چه شیوه‌ای صورت می‌گیرد؟ شاید درس و مدرسه در مواقعی برای بچه‌ها خسته‌کننده باشند و همین نکته که یادگیری از طریق داستان به صورت غیرمستقیم صورت می‌گیرد و آموزش رسمی در کار نیست، بسیار هیجان انگیزتر است.

آرامش

شما باید بدانید که خواندن داستان قبل از خواب، می‌تواند به خواب راحت کودتان کمک کند. داستان‌ها نقش قابل توجهی در ایجاد آرامش دارند. داستان به کودکان این امکان را می‌دهند که استرس و فشارهای روزمره را فراموش کنند و مدتی در رویاها و خیالات خود غرق شوند. حتماً دیده‌اید که کودکتان حتی از شنیدن قصه‌های تکراری هم، لذت می‌برند. تکرار یک داستان برای بچه‌ها جذاب است و به آن‌ها احساس امنیت می‌دهد. تصویرهای دوست داشتنی یا شعرهای کودکانه، به آرامش کودکتان کمک می‌کند.

رشد قدرت تخیل

داستان‌ها می‌توانند، دنیای جدیدی را برای کودکان، نشان دهند. لذت بودن در جهان‌های فانتزی، سیاره‌ها و حتی حرف زدن با شخصیت‌های خیالی و حتی حیوانات با خواندن و آشنایی با ادبیات کودک اتفاق می‌افتد. زیبایی دنیای ادبیات این است که داستان‌ها می‌توانند به شدت واقع‌گرایانه یا  خیال پردازانه و فانتزی باشد. بچه‌ها می‌توانند قصه‌هایی درباره کسانی شبیه به خودشان بخوانند که در دنیایی مشابه بزرگ می‌شوند یا داستان می‌تواند درباره مریخی‌هایی باشد که در سیاره مشتری پرواز می‌کنند.

روبه‌رو شدن با احساسات

 ادبیات داستانی به خوبی نشان می‌دهد که هر فرد، عواطف گوناگونی را تجربه می‌کند و این عواطف گاهی در تضاد با یکدیگر قرار می‌گیرند. خواندن داستان‌هایی که از احساسات شخصیت‌ها می‌گوید، می‌تواند به کودکان کمک کند، این که احساسات خود را درک کنند و بپذیرند. داستان به کودک ما کمک می‌کند تا درک کند، کودکان دیگری نیز وجود دارند که مانند او احساسات مختلفی را تجربه می‌کنند و او تنها نیست. این موضوع به کودک یاری می‌رساند تا درک کند که احساسات، طبیعی‌اند و باید ابراز شوند. مشاهده چگونگی پاسخ کودک به احساسات شخصیت‌های داستان، به شما ایده می‌دهد که کودک در موقعیت‌های مختلف و در مواجه با عواطف گوناگون چه احساساتی را تجربه می‌کند. به عنوان مثال، چگونگی واکنش کودک به شخصیتی که در داستان احساس غم و اندوه یا ترس دارد، به شما نشان می‌دهد که کودک چگونه فکر می‌کند؟

 

 

 

کلیدواژه‌ها:

0
/
۱۴۰۲/۰۴/۱۸- ۱۲:۳۴
/
متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است
لینک کوتاه