گزارشی از 35 ساعت جستوجوی نجاتگران در ارتفاعات «لاکوه» آمل؛
عملیات نجات در قلمروی خرسهای وحشی!

هفته گذشته یکی از سختترین و طولانیترین عملیاتهای امدادونجات در آمل اتفاق افتاد. در این عملیات نجات که حدود 35 ساعت طول کشید، بالاخره مرد زخمی و گرفتار شده در ارتفاعات «لاکوه» در بخش امامزاده عبدالله، شهر آمل از مرگ حتمی نجات یافت.
مریم طالبی: هفته گذشته یکی از سختترین و طولانیترین عملیاتهای امدادونجات در آمل اتفاق افتاد. در این عملیات نجات که حدود 35 ساعت طول کشید، بالاخره مرد زخمی و گرفتار شده در ارتفاعات «لاکوه» در بخش امامزاده عبدالله، شهر آمل از مرگ حتمی نجات یافت.
داوود لشکری، مسئول پایگاه امدادکوهستان منطقه «رینه» در استان مازندران است که ساعتها در این عملیات نجات حضور داشته است. او در تشریح این عملیات نفسگیر نجات، میگوید: این حادثه در ساعت 12 روز چهارشنبه هفته قبل اتفاق افتاد. زمانی که به بچههای ما اطلاع دادند که فردی در منطقه جنگلی «لاکوه» مفقود شده است، پس از اعلام حادثه، بلافاصله تیم امدادی پایگاه کهرود و دو تیم از شهرستان آمل و یک تیم از آتشنشانی آمل به منطقه اعزام شدند و عملیات جستوجو را برای پیداکردن این شهروند محمودآبادی آغاز کردند.
به گفته لشکری، بالاخره نیروهای امدادونجات، چهارشنبه غروب، کفشها و تلفن همراه این فرد را پیدا میکنند، اما اثری از خودش پیدا نمیکنند.
این نجاتگر ادامه میدهد: بچههای نجاتگر هلالاحمر تا نیمههای شب برای جستوجوی این فرد گرفتار شده به دل جنگلهای انبوه و دست نخورده زدند، اما تاریکی شب، مه غلیظ، صخرهای بودن مسیر، درههای عمیق و نور ناکافی موجب شد که عملیات نجات متوقف شود، طوری که نجاتگران، ساعت دو و نیم نیمهشب به پایین کوه رسیدند.
چند ساعت بعد، به محض روشنشدن هوا، این بار دو تیم تازهنفس از امدادگران در دل جنگل بهدنبال مرد گرفتار شده میروند که فقط یک لحظه با تلفن همراهش با شماره 115 تماس گرفته و پس از اعلام مفقودی، تلفنش قطع شده بود.
لشگری میگوید: پنجشنبه صبح دوباره امدادگران به همان منطقهای میروند که چند ساعت قبلش، گوشی تلفنهمراه و کفش فرد مفقود شده پیدا شده بود.
با توجه به اینکه به گفته این نجاتگر، در این منطقه خرسها زندگی میکنند، در ابتدا نجاتگران بهدنبال رد خون میروند و احتمال میدهند که شاید خرس به این فرد حمله کرده باشد، اما وقتی ردی از خون نمیبینند، ردپاها را دنبال میکنند.
دنبال کردن ردپاهای انسان و حیوان
بعد از اینکه نجاتگران، ردپاها را در جنگل دنبال میکنند، نجاتگران هلالاحمر به دو دسته تقسیم میشوند. یک گروه از آنها در سرازیری جنگل به جستوجو میپردازند، زیرا احتمال میدهند که خرس، آن فرد گرفتار شده را به سمت سرازیری کشیده باشد و گروه دیگر هم بالادست را پوشش میدهند.
به گفته لشکری، وقتی امدادگران به یک راه پاکوب شده در جنگل میرسند، میبینند که تا نیممتری آن منطقه از بوتههای گزنه و علف پر شده و چندین آبشار 10 تا 20 متری هم در منطقه وجود دارد.
نجاتگران جمعیت، بالاخره دل را به دریا میزنند و وارد دره عمیقی میشوند که به قول لشکری، بسیار خطرناک است و احتمال هر لحظه سقوط وجود دارد.
علاوه بر خبر سقوط از ارتفاع، بهقول این نجاتگر، هر لحظه هم احتمال حمله خرسهای وحشی به نجاتگران وجود داشت، زیرا نجاتگران وارد قلمروی خرسها شده بودند. در این فصل، خرسها به دلیل داشتن تولهها، بسیار حساس و عصبانی هستند و در برابر هرگونه تعرضی به قلمرویشان بسیار واکنش خشنی نشان میدهند.
دنبالکردن ردپاها هم بسیار دشوار میشود، چون به قول لشکری، خیلی اوقات ردپاهای گراز و خرس، با سایر ردپاها ترکیب شده و تفکیک ردپاها مشکل میشود، اما بالاخره با کمک ردپاها و علفهای شکسته شده در مسیر، فرد مصدوم در دل جنگلهای انبوه پیدا میشود. بهمحض اینکه امدادگران او را صدا میزنند، به صدا واکنش نشان میدهد و امدادگران او را حدود ساعت 11 صبح پنجشنبه در کف یک دره عمیق پیدا میکنند.
سقوط به دره؛ از ترس حمله خرسها
نجاتگران هلالاحمر وقتی فرد مصدوم را پیدا میکنند، میبینند که پای راست مصدوم شکسته، قفسه سینهاش هم شکسته و کمرش هم دچار آسیب جدی شده است.
این مرد 48 ساله که نورالله علیزاده نام دارد، درباره دلیل حضورش در این منطقه دست نخورده به نجاتگران توضیح میدهد که برای تفریح و هیجان به این منطقه بکر جنگلی وارد میشود، اما در میانه راه جنگل، خرس به او حمله میکند و او از صخرهای حدودا 15 متری به پایین پرتاب میشود و روی صخره غلت میخورد تا پایین میآید.
بعد از اینکه به پایین میرسد، بهشدت دچار جراحت میشود و همان موقع به 115 زنگ میزند. در همین حین که کفشهایش را هم درآورده است، سر و کله یک خرس دیگر پیدا میشود. او در همان لحظات دلهرهآور و با همان بدن سراسر زخمی به بالای درخت میرود تا خرس او را نخورد. خرس هم تا مدتی در همان منطقه میماند و بعدش میرود.
بعد از رفتن خرس، مرد مصدوم که بسیار ترسیده است، خود را به پایین درخت میرساند و کاملا بیهدف وارد درهای عمیق و دست نخورده در اعماق جنگل میشود.
لشکری توضیح میدهد که این فرد حدود پنج کیلومتر را در درهای عمیق خزیده بود، بدون آنکه هدف مشخصی از این کار داشته باشد و به نظر میرسد که به دلیل تاریکی شب و ترس از حمله خرسها، او بهصورت غیرمنطقی وارد این دره عمیق شده باشد.
مرد مصدوم که احساس میکرد با رفتن در دره عمیق از حمله خرسها درامان میماند، به شکل معجزهآسایی زنده میماند. حتی لشکری میگوید که خرسهای این منطقه بهراحتی میتوانند از درخت هم بالا بروند و اگر خرسها میخواستند، میتوانستند به بالای همان درختی بروند که مرد مصدوم از آن بالا رفته بود.
خوان آخر: انتقال مصدوم از درههای عمیق جنگل
در مرحله آخر، بخش دشوار کار شروع میشود و پس از ارائه کمکهای اولیه به مصدوم، او را آماده انتقال میکنند، اما شیب دره به حدی عمیق است که به گفته لشکری، حدود 30 نفر کمک کردند تا بتوانیم فرد مصدوم را از این دره عمیق بالا بکشیم و حتی کمک گرفتن از «قاطر» هم نتوانست دردی را دوا کند.
لشکری میگوید: در حین انتقال مصدوم، یک دره 500 تا 600 متری هم در سمت راست ما بود که اگر کوچکترین اشتباهی میکردیم، قطعا نتیجهای جز مرگ در انتظارمان نبود.
دومین روز از عملیات نجات این فرد مصدوم هم تا ساعت 11 شب طول میکشد و بالاخره با کمک همه امدادگران، فرد مصدوم از دره به بالا و سپس به مراکز درمانی منتقل میشود.
نکته جالب اینجاست که به گفته لشکری، دو نفر از اعضای خانواده مصدوم که امیدی به زنده ماندن او نداشتند، برخلاف توصیههای امدادگران، خودسرانه وارد جنگل میشوند که آن دو نفر هم گم میشوند. بعد از پیداکردن مصدوم، چند امدادگر هم این بار مامور میشوند که عملیات جستوجو را برای آن دو نفر آغاز کنند و در نهایت آنها را پیدا میکنند.
به قول لشکری، خانواده فرد مصدوم باورشان نمیشد که بعد از دو روز، این فرد زنده باشد. آنها تا وقتی که صدای این مرد زخمی را از پشت تلفن نشنیدند، باورشان نمیشد که او زنده است.
لشکری میگوید: خیلی خوشحالیم که هم این فرد مصدوم نجات پیدا کرد، هم نجاتگران آسیب ندیدند و هم خرسها به ما حمله نکردند، اما قطعا اگر سگهای زندهیاب در جنگل را در اختیار داشتیم، مجبور نبودیم با این مشقت بهدنبال فرد مصدوم در جنگل باشیم و به همین دلیل از مسئولان تقاضا داریم برای خرید سگهای زندهیاب در جنگلها به یاری ما بشتابند.
جمشید نیکزاد، مدیر جمعیت هلالاحمر آمل هم در توضیح این عملیات امدادونجات خاطرنشان میکند که در این عملیات، پنج تیم عملیاتی شامل 25 نجاتگر هلالاحمر به همراه نیروهای آتشنشانی، نیروهای محیطزیست و نیروهای مردمی در این عملیات نجات حضور داشتند.
نیکزاد با اشاره به سختیهای این عملیات نجات، عنوان میکند: نجاتگران هلالاحمر در این عملیات، بسیار تلاش کردند و خوشحالیم که هم مصدوم نجات پیدا کرد و هم نجاتگران در سلامت هستند.